2012. július 26., csütörtök

kencesuli menü szombat

Elérkeztünk az utolsó naphoz, amit Viki és a többiek már annyira vártak, na nem azért, mert a tábor végére szerettek volna érni (bár mindenki fáradt volt már), hanem a málnás tiramisu miatt. :))


Előző napról maradt még májas zöldbab is és brokkolis penne, ehhez jött ma a magos paníros rántott csirkemell és gomba, ugyanilyen bundában, a paradicsomsaláta és a málnás tiramisu. Pár kiló plusszal többek lettünk ebéd után. :))


Magos paníros husi és gomba (plusz egyéb variációk)
csirkemell
liszt
tojás
zsemlemorzsa
szezámmag
lenmag
napraforgómag
só, bors
Én mindig csirkemellet rántok, hamar megvan, könnyen átsül, és finom porhanyós a húsa, de aki szereti sertés vagy pulykahúsból, bátran próbálja ki.
Pár évvel ezelőtt, az egyik nagy főzelékes ebédelős helyen szerettem bele a magos paníros husiba, és hát nem volt nagy ördöngősség otthon megcsinálni, ráadásul töredékéért, ha az árat nézzük.
A lényeg, hogy a zsemlemorzsába tegyünk sok magot, de tényleg sokat, a morzsa legyen csak mutatóba, mert akkor fog szépen rátapadni a tojásra, a legtöbbet a napraforgómagból szoktam beletenni. Az összes többi művelet ugyanaz, mint a szokásos rántott húsnál.
A gombafejeket és külön a szárakat is ebbe a panírba forgattam, eszméletlen finom lett.


A tanfolyamozók kérésére különféle panír variációk:
- morzsa helyett kukoricapehely (natúr), lehet nagyobb darabban hagyni vagy kicsit összetörni, elég sokat felvesz a hús belőle, nem lesz olcsó, de annál finomabb, ropogós bunda lesz belőle
- reszelt sajt a morzsában
- a lisztet jól befűszerezni, csípős paprikásan vagy zöldfűszerekkel
Kicsit munkásabb, de különlegesebb, ha nagyobb falatokra, csíkokra vágjuk a húst és úgy panírozzuk be, nem szeletben. Ilyenkor a nejlontasakban való panírozás igazán hasznos segítség, csak össze kell rázni a dolgokat, nem kell egyesével pepecselni.


Paradicsomsaláta
Na, itt most kicsit zavarban vagyok, nem írtam fel, mit tettem rá, csak halványan emlékszem, viszont a bő 1 hét múlva kezdődő szappansuli táborba is csinálok egyik nap, ígérem, felírom rendesen.
Ami biztos, hogy nem a víz+ecet+cukor hármast tettem a paradicsomkockákra, hanem sót, borsot, balzsamecetet, olívaolajat, és zöldfűszereket (kakukkfű, oregano, borsikafű és még párféle). Lehet, hogy még fűszerecetet is tettem, de ez nem biztos. :)


Málnás tiramisu 
Stahl Judit után szabadon
A kiindulópont SJ epres tiramisuja volt, amit egyébként imádok, nem bírok vele betelni. :)
Szóval ez a málnásra hangolt verzió, de akár szederből, ribizliből is el tudom képzelni. 
hozzávalók:
- 2 csomag kerek babapiskóta - 25 dkg (csak azért a kerek, mert én mostanában/pár éve nem találok igazi babapiskótát, ez hasonlít még legjobban a régi idők belihez, a többi felfújt, cukros bolti tészta borzalmas, persze házilag is süthetünk és le is fagyaszthatunk babapiskótát)
- 2 citrom leve
- 2 dl víz
- 10 dkg cukor
- 50 dkg+30 dkg málna
- 20 dkg fehér csoki
- 30 dkg mascarpone vagy a teljesen natúr tejszínes krémsajt, pl a hajdúsági (olcsóbb is, finom is)
- 1 dl tejszín
- cukrozatlan kakaópor a tetejére
 A citromléből, vízből és cukorból szirupot készítünk, csak annyira melegítve a vizet, hogy feloldódjon a cukor benne. Ebbe kell majd mártogatni a piskótákat. Emlékeim szerint fele mennyiségű szirup is elég.
A krémhez felolvasztjuk gőz felett a fehér csokit, hozzákeverjük a mascarponét, a tejszínt  (nem kell felverni) és az 50 dkg málnát.
Lehet négyszögletes vagy kerek, öblös tálba rétegezni, először a megmártott piskóta, majd krém, majd a maradék 30 dkg málnából pár szem kerül és ezt így addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Viszont arra figyeljünk, hogy a legfelső réteg az krém legyen, nem baj, ha vékony, de a kakaópor arra tapad rá.
Akkor a legjobb, ha állt pár órát vagy akár 1 napot a hűtőben, lefedve, ne vegyen fel más illatokat, aromákat a hűtőből.


Kb két hét múlva jövök újabb tábori receptekkel, a szappansuliba fogok főzni akkor, a menü már megvan. Kis ízelítő: barackos gombóc, gazpacho, göngyölt csirke, töltött omlett tekercs, almás-gombás rakott krumpli, pestós burgonyaleves, pesti szelet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése