Sünimajor

Tudnivalók a szörpökről, lekvárokról és rólam :)

Saját, házi készítésűek a lekvárok, szörpök és egyéb termékek, amiket főzök több éve, és évről-évre többet is, úgyhogy a termesztésben (ami a kertből való gyümölcs), szedésben, előkészítésben, és a végső díszítésben segít a férjem és a családom is.
Jelenleg itthon vagyok a 3 éves kisfiammal, de a megszületése előtt, után és azóta is művelem ezt a hobbimat, ami egyben a munkám is lett és már kistermelők is lettünk időközben.


Nagyon kevés cukorral készülnek a lekvárok, 10-15 % a cukortartalom, gyümölcstől függően, ami savanyúbb gyümölcs, például a rebarbara, ott kb 30%.
Készülök cukor nélküli, teljesen natúr termékekkel, illetve mézzel vagy xilittel édesített finomságokkal is.
A virágokból, fűszerekből készült szörpökhöz az alapanyagokat por- és autómentes helyről gyűjtöttük.


Színezékeket, aromákat, hozzáadott vizet vagy más anyagot nem tartalmaznak a termékeim. Tartósítószerként kevés kálium-szorbátot adok a lekvárokhoz, szörpökhöz, hogy felbontás után ne 1 héten belül kelljen elfogyasztani a kinyitott üveg tartalmát. Igaz, szörpnél a magasabb cukortartalom miatt kevésbé kell a megromlástól félni. De azt előre persze nem tudhatom, hogy mennyi idő alatt fogják megenni, inni a portékámat.
Felbontás előtt szellős, sötét, hűvös helyen kell tárolni, így hónapokig, évekig is eláll, felbontás után viszont vigyázni kell, tiszta kanállal nyúljunk csak bele az üvegbe, morzsa ne kerüljön bele. Természetesen hűtőben kell a felnyitott üveget tárolni.


Külön kéréseket, kívánságokat is szívesen fogadok és megcsinálom, amennyiben a helyzet is úgy adódik. Ez érvényes a szappanokra is. :)


És hát a kezdet óta nincs megállás (tavasztól őszig a befőzés, télen a szappanozás-krémkeverés), egyre újabb tervek és ötletek jönnek, aminek az eredményeit itt láthatjátok majd. A főoldalon a bejegyzésekben részletesen is írom majd, hogy készültek a termékek. 
Tervben van több termelői piacon való folyamatos részvételünk is.


Ahol találkozhatsz velem és a termékeimmel:
- ÚJ HELYSZÍN - Szimpla Kert termelői piac, Budapest, Kazinczy u. 14., minden vasárnap 9-14 óráig
- itt a blogon
- helyi termékes vásárok a Börzsönyben, illetve Zsámbékon, Mányon


Elérhetőségeim
email: zsak.ildiko@sunimajor.hu
telefon: 06-20-214-9733
személyes átvétel: 1078 Budapest, Marek J. u. 13. 11-es csengő (előzetes megbeszélés alapján)


A szappanmániámról 


Nem túl régi, pár éves ismeretség ez, ami a natúr kozmetikumokhoz fűz.


Natúr szappanokat használtam régebben is, és valamiféle misztikus dolognak tartottam őket, mivel nem a gyári, mindenhol kapható egyen termékekről volt szó, hanem csodálatos, alig vagy egyáltalán nem ismert olajokkal, és technikával készült természetközeli dolgokról.


Aztán a mamamin keresztül egy anyuka által megismertem a szappanfőzés menetét, majd kis utánjárással a Creativiky csapatot (Viki, Vera és Adri) és Dömbit is, akiktől nagyon sokat kaptam és akiknek nagyon sokat köszönhetek. Tőlük tanultam meg a szappankészítés magasabb szintjét, a szappanszobrászatot, a melegen készült szappanokat, valamint a kencekészítést. A sort folytatom majd még, hiszen fogok még tanfolyamra menni hozzájuk.


Közben úgy hozta a sors, hogy Vikiékkel  együtt dolgozhatok, felkértek, hogy a tanfolyamok tartásába segítsek be, így lettem segédoktató náluk, aztán tábori szakács is, Viki ötlete alapján :), ugyanis a nyári szappansuli és kencesuli alatt én főztem/főzök a tanulókra-oktatókra.


Hogy ezeken kívül mit csinálunk a családommal, hogyan élünk?
Annyi minden van még, ami hozzánk tartozik. Ezek a kötődő nevelés, a hordozás (sajnos már csak a kézben cipelés néha), a mosható pelenkázás (éppen leszokóban), a babaúszás, az imádott sütés-főzés, egyéb kreatívságok, a kemencei élet (amikor innen, a pesti belvárosból kiszabadulunk), a lenti kiskertünk, illetve a két nagyi nagykertje, szóval sok-sok érdekes dolog, a majomparádé kisfiamról nem is szólva. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése