2012. július 26., csütörtök

kencesuli menü szombat

Elérkeztünk az utolsó naphoz, amit Viki és a többiek már annyira vártak, na nem azért, mert a tábor végére szerettek volna érni (bár mindenki fáradt volt már), hanem a málnás tiramisu miatt. :))


Előző napról maradt még májas zöldbab is és brokkolis penne, ehhez jött ma a magos paníros rántott csirkemell és gomba, ugyanilyen bundában, a paradicsomsaláta és a málnás tiramisu. Pár kiló plusszal többek lettünk ebéd után. :))


Magos paníros husi és gomba (plusz egyéb variációk)
csirkemell
liszt
tojás
zsemlemorzsa
szezámmag
lenmag
napraforgómag
só, bors
Én mindig csirkemellet rántok, hamar megvan, könnyen átsül, és finom porhanyós a húsa, de aki szereti sertés vagy pulykahúsból, bátran próbálja ki.
Pár évvel ezelőtt, az egyik nagy főzelékes ebédelős helyen szerettem bele a magos paníros husiba, és hát nem volt nagy ördöngősség otthon megcsinálni, ráadásul töredékéért, ha az árat nézzük.
A lényeg, hogy a zsemlemorzsába tegyünk sok magot, de tényleg sokat, a morzsa legyen csak mutatóba, mert akkor fog szépen rátapadni a tojásra, a legtöbbet a napraforgómagból szoktam beletenni. Az összes többi művelet ugyanaz, mint a szokásos rántott húsnál.
A gombafejeket és külön a szárakat is ebbe a panírba forgattam, eszméletlen finom lett.


A tanfolyamozók kérésére különféle panír variációk:
- morzsa helyett kukoricapehely (natúr), lehet nagyobb darabban hagyni vagy kicsit összetörni, elég sokat felvesz a hús belőle, nem lesz olcsó, de annál finomabb, ropogós bunda lesz belőle
- reszelt sajt a morzsában
- a lisztet jól befűszerezni, csípős paprikásan vagy zöldfűszerekkel
Kicsit munkásabb, de különlegesebb, ha nagyobb falatokra, csíkokra vágjuk a húst és úgy panírozzuk be, nem szeletben. Ilyenkor a nejlontasakban való panírozás igazán hasznos segítség, csak össze kell rázni a dolgokat, nem kell egyesével pepecselni.


Paradicsomsaláta
Na, itt most kicsit zavarban vagyok, nem írtam fel, mit tettem rá, csak halványan emlékszem, viszont a bő 1 hét múlva kezdődő szappansuli táborba is csinálok egyik nap, ígérem, felírom rendesen.
Ami biztos, hogy nem a víz+ecet+cukor hármast tettem a paradicsomkockákra, hanem sót, borsot, balzsamecetet, olívaolajat, és zöldfűszereket (kakukkfű, oregano, borsikafű és még párféle). Lehet, hogy még fűszerecetet is tettem, de ez nem biztos. :)


Málnás tiramisu 
Stahl Judit után szabadon
A kiindulópont SJ epres tiramisuja volt, amit egyébként imádok, nem bírok vele betelni. :)
Szóval ez a málnásra hangolt verzió, de akár szederből, ribizliből is el tudom képzelni. 
hozzávalók:
- 2 csomag kerek babapiskóta - 25 dkg (csak azért a kerek, mert én mostanában/pár éve nem találok igazi babapiskótát, ez hasonlít még legjobban a régi idők belihez, a többi felfújt, cukros bolti tészta borzalmas, persze házilag is süthetünk és le is fagyaszthatunk babapiskótát)
- 2 citrom leve
- 2 dl víz
- 10 dkg cukor
- 50 dkg+30 dkg málna
- 20 dkg fehér csoki
- 30 dkg mascarpone vagy a teljesen natúr tejszínes krémsajt, pl a hajdúsági (olcsóbb is, finom is)
- 1 dl tejszín
- cukrozatlan kakaópor a tetejére
 A citromléből, vízből és cukorból szirupot készítünk, csak annyira melegítve a vizet, hogy feloldódjon a cukor benne. Ebbe kell majd mártogatni a piskótákat. Emlékeim szerint fele mennyiségű szirup is elég.
A krémhez felolvasztjuk gőz felett a fehér csokit, hozzákeverjük a mascarponét, a tejszínt  (nem kell felverni) és az 50 dkg málnát.
Lehet négyszögletes vagy kerek, öblös tálba rétegezni, először a megmártott piskóta, majd krém, majd a maradék 30 dkg málnából pár szem kerül és ezt így addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Viszont arra figyeljünk, hogy a legfelső réteg az krém legyen, nem baj, ha vékony, de a kakaópor arra tapad rá.
Akkor a legjobb, ha állt pár órát vagy akár 1 napot a hűtőben, lefedve, ne vegyen fel más illatokat, aromákat a hűtőből.


Kb két hét múlva jövök újabb tábori receptekkel, a szappansuliba fogok főzni akkor, a menü már megvan. Kis ízelítő: barackos gombóc, gazpacho, göngyölt csirke, töltött omlett tekercs, almás-gombás rakott krumpli, pestós burgonyaleves, pesti szelet

2012. július 25., szerda

kencesuli menü péntek

Árpagyöngyös májas rakott zöldbab
20 dkg árpagyöngy (gersli)
80 dkg mirelit zöldbab
fél liter tejföl
80 dkg csirkemáj
só, bors
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
pirospaprika
Az árpagyöngyöt kétszeres mennyiségű sós vízben megfőztem. Olyan mint a barna rizs, kicsit keménynek tűnik megfőve, olyan harapós lesz, szóval aki nem szereti ez utóbbit sem, az váltsa ki fehér rizzsel.
 A hagymát, fokhagymát megdinszteltem, majd rádobtam a májat, amit nagyobb darabokban hagytam, hamar megpuhul, sóztam, borsoztam, paprikával szórtam meg.
A zöldbabot annyi sós vízben, amennyi ellepte, megfőztem, majd leszűrtem.
Aztán belerétegeztem egy nagyobb sütőtálba, bab, máj, gersli, tejföl, már nem emlékszem hány réteg lett, de kettő biztosan, a tetején is tejföl volt. 200 fokos sütőben kb 40 percig volt benn.
Brokkolis-aszalt paradicsomos penne
fél kiló penne tészta
50-75 dkg brokkoli
8 db aszalt paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1-2 marék tisztított napraforgó mag
1 doboz szárított erdei gombakeverék
olívaolaj
só, bors
A gombát előző nap beáztattam vízbe, hogy megszívja magát, másnap kicsi darabokra vágtam (előző nap, szárazon könnyebb lett volna), majd az olajon megfuttatott fokhagymához adtam a levével együtt. A brokkolit kisebb darabokra vágtam, a nagyon húsos szárát nem tettem bele, majd hozzáadtam a gombás léhez, pici vizet igényelt még. Az aszalt paradicsomot pici darabokban adtam hozzá, majd a napraforgómaggal együtt készre pároltam. A megfőtt tésztához kevertem a feltétet és meglocsoltam még olívaolajjal. Egy kis parmezánforgács igen jól megy hozzá. :)
kókuszgolyó
darált háztartási keksz
kakaópor
kókuszreszelék (a masszába és a golyó külsejére is)
porcukor
rizstej
Na ez az az édesség, ahol nincsen méricskélés, ízlés szerint és az éppen adott mennyiség a döntő. Olyan kókuszreszeléket szoktam venni, ami nem apró, hanem nagyobb méretű, ennek valahogy intenzívebb kókusz íze van. Persze a rizstej helyett sima tej is jó.

2012. július 24., kedd

kencesuli menü csütörtök

Sárgabarack krémleves
Ez egy hidegen készült, főzés nélküli verzió volt.
1 kg sárgabarack
tej, amennyit felvesz, kb egy liter
2 dl tejszín
2 kis pohár natúr joghurt
1/2 liter barackos joghurt
porcukor
méz
1 kk fahéj
1 kk kardamom 
A barackot összemixeltem, hozzákevertem a joghurtokat, tejszínt és még annyi tejet, hogy közepesen sűrű legyen, majd átszűrtem, hogy a   kis darabok ne legyenek benne, jó selymes legyen, végül beízesítettem.
Állás nélkül is nagyon finom, de hűtőben várhat is akár pár órát, de mivel felforralva nincs, és ha nagyon meleg van, együk meg minél előbb. De ez nem lesz túl nehéz feladat. :))
Paradicsomleves kukoricával és paprikával
Azért volt most két leves, hogy Ica is tudjon ebédelni olyat, amiben nincs tejtermék.
2 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 liter paradicsomlé
7,5 dl húsleves alaplé
1 doboz kukorica
1-2 sárga paprika
só, bors
paprika
csipet kakukkfű
csipet majoranna
2 ek petrezselyem, 2 ek snidling, 4 ek fehérbor (elhagyhatóak)
tálaláshoz: reszelt sajt, tejföl
A hagymát szeletekre, a paprikát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk. Olajon megpároljuk a hagymát és a paprikát, hozzáadjuk a kukoricát, és a fokhagymát. Ráöntjük a levest, a paradicsomlevet és a fűszereket és megfőzzük.
Amikor kész, a petrust, a snidlinget és a bort hozzáadjuk és felforraljuk. Ezek nélkül is nagyon finom egyébként.
Egy kis reszelt sajt a tányér aljára, és kis tejföl, vagy tejszín a leves tetejére, akinek túl savanykás, kicsit megédesítheti.
Gyors paradicsomos lasagna
Eredetileg spenótos-juhtúrós lett volna, de nem kaptam friss spenótot, a mirelitet olvasztgatni már nem volt időm. Azért neveztem el gyorsnak, mert ebben nincs besamelmártás, csak a zöldséges paradicsomszósz, a tészta és rajta a sajt, és amíg melegszik a sütő, elkészül a paradicsomszósz, rétegezni a tepsibe is 1-2 perc csak.
hozzávalók:
1 hagyma
1 kisebb cukkini
2 répa
2 liter paradicsomlé, házi vagy dobozos ital, vagy üveges.
40 dkg sajt
25-35 dkg lasagna tészta
kakukkfű
oregano
majoranna
zsálya
petrus
só, bors
pirospaprika
A hagymát, cukkinit, répát félkarikára vágjuk, kis olívaolajon megpároljuk, inkább ropogós legyen, mint szétfőtt.
Ráöntjük a parilevet, megfűszerezzük, 10 percig főzzük, majd botmixerrel összeaprítjuk a szószt, illetve a benne lévő zöldségeket. Nem kell teljesen homogénre, finomabb, ha rusztikusabb az állaga. A lényeg, hogy ne legyen túl sűrű a szósz, mivel ebben fog megpuhulni a száraz tészta, azt előre felesleges megfőzni.
Egy nagy tepsit kiolajozunk, először a szószból teszünk, hogy ellepje a tepsi alját, majd egy réteg tészta, és így addig, amíg el nem fogy a szósz. A tetején viszont szósz legyen, arra jön a jó sok reszelt sajt.
220 fokon kb 40 perc alatt megsül, amikor szép piros a sajt, akkor a legfinomabb.

2012. július 22., vasárnap

Kencesuli beszámoló


A Creativiky iskola tanfolyamvezetőjének, Torma Vikinek az összefoglalója a júliusi táborról:

Hát mit mondjak? Nekem jó volt. Nagyon jó.

Először is: most láttam először egyben a Kencesulit. És a Kencesuli szakmailag nagyon jó. Nem hiába vagyok büszke rá. Az ami eddig csak az én fejemben létezett, ez a tábor valóban létrehozta.

Másodszor: a Kencesuli széttöredezve fele annyit sem ér, mint így egyben. A résztvevőknek a végére teljesen összeállt az egész kencekészítés. Láttam őket a hét elején teljesen elveszve a rengeteg új szó között, hogy a hét végére már nemcsak azt tudják kitalálni mi mire jó és miért kell egy kencébe, de arra is képesen, hogy új receptet tervezzenek. Láttam őket, amint az első napokon zavartan állnak a tanfolyamokon, valódi kérdések nélkül, mert szégyenlik újra és újra megmutatni mennyire nem értik, és a hatodik napon igazi értelmes kérdéseket feltenni órákon keresztül, nem keveset, gondolkozva, értőn. Nagyon nagy élmény volt.

Az persze valószínűleg még hónapokig el fog tartani míg rendszerezik magukban azt a rengeteg új információt, ami a hat nap alatt elhangzott, de mindenesetre már nem tévednek nagyon el a gélesítők-emulgeátorok-tartósítószerek útvesztőjében többé.

Harmadrészt: Rengeteg kence készül a táborban. Jobbnál jobbak. A legbüszkébb még mindig a fogkrémre vagyok (ami igazán csodás lett, most, hogy neemfa levelet teszünk bele kéreg helyett. Most zöld, és elég keserű, de nagyon finom. megvan a kedvenc fogkrémem :o) ). De csináltunk lehúzható arcmaszkot, jobbnál jobb arc és testápoló krémeket, fényvédőt, deot, bőrradírt, hintőport, babafogkrémet, parfümöt, tigrisbalzsamot, egyszerűen mindenfélét.

Negyedrészt: fantasztikus munkatársaim vannak! Ebből a szempontból nagyon szerencsés vagyok. Emese fantasztikus segítőtárs a tanfolyamokon, Rita pedig csodásan csinálja a munkáját a háttérben. Verát már meg sem merem említeni, mert úgysem hinnétek. Nagyon jó csapat a miénk!

Ötödrészt: mindehhez Zsaki főztje: Hmmmm...

Egyszóval én nagyon elfáradtam, de nagyon jól éreztem magam. És büszke vagyok magunkra!

p1290414
Viki

Több okból is bemásoltam Viki írását, egyrészt mert személyesen jól ismerem őket, dolgozom velük, tanulok tőlük, nagyon szeretem amit csinálnak, mindenkinek szívből ajánlom a tanfolyamaikat.
Aztán nagyon kedves volt tőle, hogy megemlített az írásában.
Végül pedig ez a szuper függőágy, ami a képen van, az enyém volt, csak gazdát cserélt, megvette Viki, úgyhogy most a két csudahelyes kislánya is benne pihenhet. :) 

kencesuli menü szerda


Sajtos zöldfűszerleves
2 liter zöldségalaplé
medvehagymás kockasajt 5 db
2 dl tejszín
kapor
zeller
petrezselyem
só, bors
Az alaplébe tesszük a sajtot és a fűszereket, felforraljuk, a tejszínnel egyet még rottyantunk rajta. Hozzá barna, magos kenyér illik, vagy sajtos pirítós.

Juhtúrós-csirkés-aszalt szilvás palacsinta
1 fej hagyma
1 egész csirkemell filé
10 dkg juhtúró 
1 nagy pohár tejföl
1 csomag aszalt szilva - kb 20 dkg
2 nagy csipet friss rozmaring (szárított is tökéletes)
só (evvel csínján a túró miatt)
bors
10-12 palacsinta
tejföl a tetejére
A hagymát félbe, majd karikára vágtam, megpároltam olajon, majd a felkockázott csirkét rádobtam, saját kiengedett levében megpároltam, pici sóval, borssal. Utána hozzáadtam a túrót, tejfölt, rozmaringot, darabokra vágott szilvát. Ha nagyon sűrű, pici vizet lehet, ha híg, akkor pici liszttel elhabarni a tejfölt.
Pár perc elég neki, amíg összerotyog, és összeállnak az ízek, közben figyeljünk, ne kapjon le.
Még jobb, ha fél-egy napot áll a szósz, akkor még finomabb lesz.
Ha nagyon ki akarunk tenni magunkért, a palacsinta közepére teszünk a mártásból, és batyu szerűen összefogjuk.

A vega ebédhez tartozott még túrókrémes palacsinta és lekváros palacsinta (epres-rebarbara és banános cukkini volt a lekvár)
A túrókrémbe a túrón, porcukron kívül tettem citromlevet és vaníliarúd kikapart belsejét.

2012. július 16., hétfő

kencesuli tábor menüje kedd

Répás szójafasírt
Eredeti recept innen: nosalty.hu
Nálam így nézett ki:
2 doboz szójagranulátum (összesen 30 dkg)
2 nagyobb répa
2 tojás
szárított petrezselyem
só, bors, paprika
1 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa

A szóját 6 dl vízbe áztattam fél órára, a vizet mind magába szívta, úgyhogy nem kellett kinyomnom, lereszeltem hozzá a répát, a fokhagymát átnyomtam, és a többivel összegyúrtam, nagyon jól formázható állaga lett, morzsa annyi kell bele, kb 3-4 ek, hogy massszív legyen a massza.
Az egészet még felturbózhatjuk kukoricával, sajttal, borsóval is.
Kicsi lapított kerek gombóc formára alakítottam, de lehet akár teljesen laposra, sütésnél figyelni kell, hamar színt kap.

Mustáros-sörös hús
1 kg sertéslapocka (vagy comb, karaj, ki mit szeret)
mustár
2 gerezd fokhagyma
só, bors
0,5 l sör
3-4 ek liszt

Előző nap a húst felkockáztam, tálba tettem, sóztam, borsoztam, nyomott fokit és nagyon sok mustárt, legalább 5 ek-al tettem rá, jól összekevertem, és letakarva hagytam érni másnap reggelig.

Én most kétféle mustárt használtam, üvegeset (simát) és magosat (nem a száraz fűszer, ez is üveges, csak egész mustár is volt benne), de remekül mennek hozzá még az isteni fűszeres, paradicsomos, ínyenc mustárok is, persze ebből csak 1-2 ek, mindenképp kell a sima is hozzá és végül ráöntöttem a sört.

Másnap egy magas falú sütő tálba borítottam az egészet, és a sütőben sütöttem-pároltam, de fazékban is ugyanúgy lehet persze. Kb 1 óra alatt kész, de még finomabb, puhább lesz, ha többet van benn még fél órával legalább.
Behabartam liszttel, a leve ugyanis elég sok és folyékony, nem felhasználni vétek lenne.
Tejszínes habarással még finomabb.
Picit a sörtől kesernyés íze van, lehet fele-fele fehérbor és sör a páclé, akkor nem annyira érezni.



Gyümölcssaláta
Amilyen egyszerű, annyira finom, csak azt nem értem, miért nem csináltam még sose. :)
Bármilyen idénygyümölcsből, ízlés szerint délit is hozzátehetünk.

Most volt:
banán
sárgabarack
eper
alma
nektarin
sárgadinnye
méz
citromlé

Mindent felkockáztam kisebb falatnyi darabokra, nagy tálba tettem, a mézből, citromléből öntetet csináltam, amit ráöntöttem és állni hagytam 1 napot. Egyenlő arányban volt a méz és a citromlé, nem volt olyan sok, hogy ellepje, de nem is ez a cél, a gyümölcsök annyi levet engedtek, hogy másnapra majdnem az egészet ellepte a finom gyümölcslé. Néha átforgattam óvatosan, a mézes öntetből mindenhova jusson.
Kalóriaturbózásnak fagylaltot ettünk hozzá.
Fokozni lehet még fűszerekkel, pl fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal.

2012. július 14., szombat

kencesuli tábor menüje hétfő

Zöldségleves, húsleves 
Mennyiséget nem írok most, ez is olyan érzésre főzött étel, aminek nem jó, ha dekázni kezdünk vele.zöldség (jó sok): újkrumpli, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller (persze utólag jutott eszembe, hogy borsó is milyen jó lett volna bele), hagyma, paprika
húsosban: csirkemáj, csirkecomb
fűszerek: petrezselyem, borsikafű, kakukkfű, zellerlevél, só, bors, bio leveskocka

lecsókrémes csiga (vagy pizzás)
Ez a croissant recept egy kedves ismerősömtől származik, de mivel tejérzékeny volt az egyik lány a csapatban, a vaj helyett kókuszvajat, a tej helyett rizstejet használtam.
Az alábbi mennyiséget megkelés után feleztem el, és ment egyikbe az édes, a másikba a sós töltelék.
1 kg liszt
1 tojás
1 kocka élesztő
1-2 kk cukor 
7 dkg vaj
150 ml tej langyos
320 ml víz langyos
csipet só
Az élesztőt a cukorral elkeverem, állni hagyom, hogy felfusson, addig a lisztet és a sót összekeverem, hogy könnyebb legyen a tészta, átszitálom, majd a folyékony anyagokat összekeverve egymással adom a liszthez. Pici lisztet húzok a folyadék tetejére, 10-15 percet kel, majd összedolgozom hogy rugalmas legyen, és amikor már nem ragad, lisztezett vagy olajozott tálba teszem, fél óra-1 óra kell neki, majd vékony téglalappá nyújtom, lecsókrémmel, vagy fűszerezett paradicsomszósszal megkenem, feltekerem, kb 3 cm-es darabokra vágom, és a csigákat egy sütőpapíros tepsiben kis helyeket kihagyva egymás mellé teszem, kb fél órát még kell kelnie, addig a sütő is bemelegszik, kb 180-200 fokra, tojással lekenem a tetejét, majd 20-25 perc alatt megsül.

kakaós-kókuszos csiga
Ennél kakaóport, cukrot, kókuszreszeléket, kókuszvajat és kicsi tejet, ami összefogta, kenhetővé tette, kevertem össze és kentem a tésztára.

Újra itt! :)

Az elmúlt hetekben, hónapokban jóóóó sok minden történt, természetesen a befőzés is ide tartozik, úgyhogy próbálom most a lemaradásomat pótolni.

Kezdjük az elmúlt héttel, amikor is a Creativiky kencesuli táborába főztem a résztvevőknek, és ahogy tavaly is, idén is lehetett vegetáriánus, illetve húsos ételből választani.
Hogy visszarázódjak ide a blogra, először is ezeket a recepteket kapjátok majd, viszont balga módon, meg hát mivel már nagyon várták is az ebédet, nem volt időm fotózni, de valahogy pótolom a vizuális élményt.

A másik, amire nagyon készültünk, az a Szimpla kertben június 10-el kezdődően megrendezett termelői vásár.
Minden vasárnap van a piac a 7. kerületi Kazinczy u. 14-ben, 9-14 óráig, eszméletlen finom és sokféle sajt, húsáru kapható, fűszernövények, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, teák, lekvárok, szörpök is, hát nehezen lehet választani, az biztos.
Mi is kinn vagyunk, minden héten jelentkezünk valamilyen új dologgal.
A szörpökből, lekvárokból kóstolót is kínálunk, hiszen így egyrészt könnyebb választani, másrészt ha még    ismeretlen egy-egy íz, akkor ne a szavak beszéljenek, hanem a pohár, vagy kanál. :)
Nyaralás miatt pont az elmúlt két alkalommal nem tudtunk menni, de holnap ismét leszünk, új szörpökkel!!!
(hosszabb írás is lesz erről, linkekkel, élménybeszámolóval)

Olyan "apróságok" történtek még tavasz óta, hogy 3 éves lett a kicsi fiunk, és hát óvodát kellett választani és beiratkozni, aztán meg agyon izgulni magam, felvették-e a gyereket. De örömmel jelentem, abba az egy oviba, ahova jelentkeztünk, fel is vették. Jupppppiiii!!! :)) Körzetileg nem, csak kerületileg tartozunk oda, és szerintem Bp egyik legjobb óvodája, amit az is bizonyít, hogy az a nevelési program (differenciált óvodai bánásmód), amit ők fejlesztettek ki, hazai és külföldi szinten is nagyon sok elismerést kapott és sok óvoda átvette a programot.
Dob utcai óvoda

További történéseink, hogy tanulok autót vezetni, sikerült berendezni és felavatni az új befőzős konyhámat anyuéknál, elkészült életem első névjegykártyája, és végre sikerül a lakásból kiszeparálni az előző lakóktól örökölt, 11 éve megtűrt buheramátrix szekrénysort. :)